Gedeeld verdriet

choice

Gedeeld verdriet, een training voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders
Kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties krijgen te maken met  allerlei vormen van verlies en verandering. De vertrouwde gezinssituatie is er niet meer, vaak moeten ze verhuizen, soms worden broers en zussen ook gescheiden van elkaar en komt er een nieuwe partner van een van de ouders in beeld. Verdriet, boosheid, soms ook opluchting strijden om voorrang. Kinderen vragen zich af of het ook aan hen ligt dat hun ouders niet meer van elkaar houden. En blijft papa wel mijn papa nu mama een nieuwe vriend heeft en papa niet meer bij ons woont? Door hun zorgen te delen met lotgenoten kan de zware rugzak die kinderen en jongeren met zich meedragen lichter worden.

Het Gebiedsteam Waadhoeke maakt gebruik van de methode “Gedeeld verdriet” die is ontwikkeld door Riet Fiddelaers-Jaspers.

Wil je meer weten?

Neem contact op via 0517 – 380 357 of gebiedsteam@waadhoeke.nl. Je kunt ook via je school vragen naar de schoolmaatschappelijk werker.

Waarom is dit lotgenotencontact ontwikkeld?

Kinderen (ook pubers) zijn de zwakste partij gedurende het hele proces van de ouderlijke (echt)scheiding. Moeders en vaders hebben het ook moeilijk maar zij nemen initiatieven of kunnen reageren en bovendien: zij zijn volwassen. Kinderen willen meestal niet dat hun ouders gaan scheiden en hebben vaak het gevoel machteloos te staan in een onzekere wereld. Het helpt als ouders met hun kidneren hierover praten. Meestal lukt dat en lucht dat op. Soms lukt dat ook niet, bijvoorbeeld omdat de ouder ook tijd nodig heeft voor zijn/haar eigen problemen.
Jaarlijks worden in Nederland 70.000 thuiswonende kinderen (van 0 tot 21 jaar) met de scheiding van hun ouders geconfronteerd. De periode rond de scheiding is voor alle kinderen moeilijk, maar veel kinderen hebben ook op langere termijn last van problemen, zoals angstgevoelens, agressief gedrag, boosheid en verdriet, een negatief zelfbeeld en blowen en (alcohol) drinken. Meer aandacht voor kinderen die met een ouderlijke scheiding te maken krijgen is van groot belang voor hun gezonde ontwikkeling en ontplooiing.

Het is een mooi voorbeeld van een programma voor kinderen en jongeren die last hebben van het verlies rond de scheiding en het verdriet dat zij daardoor hebben. Veel van hen kunnen met alles wat in deze map wordt aangereikt geholpen worden en zo de ouderlijke scheiding beter verwerken.

Met dank aan de website http://www.damon.nl/book/gedeeld-verdriet-echtscheidingsmap

Hulp nodig of vragen?